Ruiterfysiotherapie
Paardrijden is uniek, je moet samenwerken met een dier van een paar honderd kilo met een eigen wil. Het niveau is hierin niet belangrijk want of je wedstrijdruiter bent, in een manege mee rijdt of les op een paard aan huis hebt iedereen loopt tegen dezelfde problematiek aan en zelfs ruiters op internationaal topniveau werken elke dag om te kunnen blijven verbeteren.
Ruiters kunnen de volgende klachten ervaren:
De meeste ruiters zijn buiten hun paard om niet veel bezig met hun eigen fysieke gestel. Dat is best gek, zeker als je ziet hoe veel nadruk er ligt op hoe het zadel op het paard ligt, of het paard genoeg buiten komt, of de hoefsmid wel goed genoeg beslaat. Maar naar de ruiter wordt niet zo uitgebreid gekeken.
De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. De principes van de fysiotherapie zijn dan ook toepasbaar op de paardensport op ieder denkbaar niveau en elke ervaren lichamelijke belemmering bij het rijden. Hierbij kunt u denken aan:
Op deze manier draagt ruiterfysiotherapie bij aan een gezonder lichaam doordat kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie toenemen in kaart worden gebracht en op getraind wordt. Dit alles zorgt voor een betere sportbeoefening en prestaties. Daarbij neemt de kans op vallen en blessures af!
Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar de houding van de ruiter en de invloed hiervan op het paard en de rijprestaties. Dit kan bijvoorbeeld door een analyse van het paardrijden te maken op locatie of via een filmpje.
Lukt het niet om onafhankelijk van het paard te bewegen, of heb je het gevoel dat niet alle hulpen duidelijk overkomen dan kan een ruiterfysiotherapeut helpen om uit te vinden waar eventuele problemen vandaan komen.
Daarnaast ga ik door middel van een gesprek en onderzoek kijken wat de oorzaak van jouw klachten is en maken we in samenspraak een behandelplan specifiek op jou gericht.