Wij kunnen u helpen

Claudicatio intermittens

Fysiotherapie in de vorm van looptherapie bij etalagebenen

Heeft u problemen met het lopen en krijgt u steeds eerder pijn in de benen dan is het mogelijk dat u last heeft van claudicatio intermittens of te wel etalagebenen. U moet steeds vaker even stoppen om de pijn te laten zakken voordat u weer verder kan. Meestal word de diagnose gesteld door een huisarts of specialist in het ziekenhuis door middel van een test.

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

Claudicatio intermittens is een aandoening van de hart en bloedvaten. De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Wat is de oorzaak van Claudicatio Intermittens?

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Hoe ziet de therapie eruit?

Looptherapie is de nummer 1 behandeling! Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Ter ondersteuning van de therapie krijgt u eerst een paar  vragenlijsten en doet u een looptest op een loopband. Vervolgens wordt u in het begin wat intensiever begeleid. De therapie zal niet alleen bestaan uit lopen, maar ook uit looptechnieken, fietsen en spierversterkende oefeningen. Op den duur zal de begeleiding afnemen en is het de bedoeling dat u meer zelfstandig aan de slag gaat. Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden en het is bewezen dat in de meeste gevallen lopen leidt tot betere resultaten op de langere termijn dan dotteren.

Ames sportcentrum en fysiotherapie aangesloten bij Claudicationet

Onze fysiotherapeut is aangesloten bij het claudicationet en is hierdoor gecertificeerd om loopscholing te geven. Zij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van claudicatio intermittens en volgt regelmatig cursussen.

 

Vergoeding fysiotherapie

Vanaf 1 januari 2017 worden de behandelingen gesuperviseerde looptherapie bij een ClaudicatioNet therapeut uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen). Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of specialist echter wel noodzakelijk. Je hebt dus geen aanvullende verzekering nodig om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen bij deze aandoening. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.
De zorgkosten voor een traject bij de fysiotherapeut zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Het eigen risico bedraag normaal gesproken €385,- (indien je niet hebt gekozen voor een vrijwillige verhoging). De eerste €385,- aan zorgkosten die gemaakt worden zijn dus voor rekening van de patiënt. Onder het eigen risico vallen ook bijvoorbeeld behandelingen in het ziekenhuis of medicatie. Het kan dus zijn dat u voor de fysiotherapie geen eigen risico meer hoeft te betalen omdat dit al betaald is vanwege andere zorgkosten. Indien de 37 behandelingen gebruikt zijn en het traject nog niet is afgesloten, kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.