Mulligan Concept therapie

1. Wat betekent het MULLIGAN™ Concept inhoudelijk voor patiënten? 

Het MULLIGAN™ Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De methode gaat hypothetisch uit van een zgn. sporingsprobleem. Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor terugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden. Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

2. Voor welke soort klachten is het MULLIGAN™ Concept geschikt? 

Het MULLIGAN™ Concept is niet geschikt voor alle problemen, maar wel voor veel klachten aan het bewegingsapparaat, zoals b.v aan knie, enkel, heup, schouder, rug, arm, pols, hand. U kunt zich hebben verstapt of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Meestal is er op röntgenfoto’s of scans niets te zien maar ervaart u toch pijn, meestal bij de beweging. Soms speelt de klacht al jaren, soms pas een paar dagen. Indien een gewricht niet goed spoort, is er vaak met de methode MULLIGAN™ Concept veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen. De MULLIGAN™ fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen of er sprake is van een sporingsprobleem en of het MULLIGAN™ Concept voor u een geschikte behandeloptie is.

RUITERFYSIOTHERAPIE, VOOR WIE?

Ruiters kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Blessures bij de ruiter
  • Pijn of stijfheid tijdens of na het paardrijden
  • Moeite met het geven van juiste hulpen
  • Problemen met houding
  • Problemen met onafhankelijke zit
  • Klachten bij paard en/of ruiters

VERBETER JEZELF IN HET PAARDRIJDEN

De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. De principes van de fysiotherapie zijn dan ook toepasbaar op de paardensport op ieder denkbaar niveau en elke ervaren lichamelijke belemmering bij het rijden. Hierbij kunt u denken aan:

  • bestaande klachten tijdens of na het paardrijden
  • ter preventie
  • vergroten van inzicht in het functioneren binnen eigen bewegen

Op deze manier draagt ruiterfysiotherapie bij aan een gezonder lichaam doordat kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie toenemen in kaart worden gebracht en op getraind wordt. Dit alles zorgt voor een betere sportbeoefening en prestaties. Daarbij neemt de kans op vallen en blessures af!

DOOR RUITERFYSIOTHERAPIE GA JIJ BETER PAARDRIJDEN

HOE GAAT EEN RUITERFYSIOTHERAPEUT TE WERK?

Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar de houding van de ruiter en de invloed hiervan op het paard en de rijprestaties. Dit kan bijvoorbeeld door een analyse van het paardrijden te maken op locatie of via een filmpje.

Lukt het niet om onafhankelijk van het paard te bewegen, of heb je het gevoel dat niet alle hulpen duidelijk overkomen dan kan een ruiterfysiotherapeut helpen om uit te vinden waar eventuele problemen vandaan komen.

Daarnaast ga ik door middel van een gesprek en onderzoek kijken wat de oorzaak van jouw klachten is en maken we in samenspraak een behandelplan specifiek op jou gericht.

Voor meer informatie of persoonlijk advies kunt u onderstaand formulier gebruiken.

‘Paardrijden is uniek, je moet samenwerken met een dier van een paar honderd kilo met een eigen wil.’

Contact opnemen