Ruiter fysiotherapie

NIEUWE SPECIALISATIE VOOR AMES FYSIOTHERAPIE

Teska staat nu als ruiter fysiotherapeut geregistreerd en geaccrediteerd bij het ZNVR.

WAT IS HET ZNVR

Het Zorgnetwerk voor ruiters (ZNVR) is een landelijk netwerk voor zorgprofesionals die zich bezig houden met de zorg rondom de ruiter. In dit open netwerk staat kwaliteit en samenwerken voorop. De mensen die deel uitmaken van het ZNVR hebben aantoonbare affiniteit en ervaring met het begeleiden en behandelen van ruiters.
Meer informatie over ZNVR kunt u HIER vinden.

WAT IS RUITERFYSIOTHERAPIE?

Als ruiterfysiotherapeut ben je volledig gespecialiseerd in de ruiter maar heb je daarnaast ook de kennis die nodig is om naar de combinatie ruiter-paard te kunnen kijken. De krachten die op het lichaam uitgeoefend worden zijn tenslote niet enkel afhankelijk van de ruiter maar daarnaast ben je aan het werk met een paard met een eigen persoonlijkheid, wil en vooral ook beweging heeft. De combinatie van de biomechanica in het lichaam van de ruiter moet gecombineerd worden met de biomechanica van het paard (Biomechanica is de analyse van de techniek van beweging. Het is de wetenschap die verklaart hoe het lichaam beweegt en waarom dat gebeurt.). Met daarbij ook nog factoren als een zadel en ondergrond waarop gereden wordt ontwikkel je hiermee je eigen specifieke systeem. Vandaar ook dat blessures bij ruiters verder gaan dan enkel de basis revalidatie en er ruiterspecifieke training nodig is om weer optimaal te kunnen functioneren.

Paardrijden is uniek, je moet samenwerken met een dier van een paar honderd kilo met een eigen wil. Het niveau is hierin niet belangrijk want of je wedstrijdruiter bent, in een manege mee rijdt of les op een paard aan huis hebt iedereen loopt tegen dezelfde problematiek aan en zelfs ruiters op internationaal topniveau werken elke dag om te kunnen blijven verbeteren. 

RUITERFYSIOTHERAPIE, VOOR WIE?

Ruiters kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Blessures bij de ruiter
  • Pijn of stijfheid tijdens of na het paardrijden
  • Moeite met het geven van juiste hulpen
  • Problemen met houding
  • Problemen met onafhankelijke zit
  • Klachten bij paard en/of ruiters

VERBETER JEZELF IN HET PAARDRIJDEN

De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. De principes van de fysiotherapie zijn dan ook toepasbaar op de paardensport op ieder denkbaar niveau en elke ervaren lichamelijke belemmering bij het rijden. Hierbij kunt u denken aan:

  • bestaande klachten tijdens of na het paardrijden
  • ter preventie
  • vergroten van inzicht in het functioneren binnen eigen bewegen

Op deze manier draagt ruiterfysiotherapie bij aan een gezonder lichaam doordat kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie toenemen in kaart worden gebracht en op getraind wordt. Dit alles zorgt voor een betere sportbeoefening en prestaties. Daarbij neemt de kans op vallen en blessures af!

DOOR RUITERFYSIOTHERAPIE GA JIJ BETER PAARDRIJDEN

HOE GAAT EEN RUITERFYSIOTHERAPEUT TE WERK?

Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar de houding van de ruiter en de invloed hiervan op het paard en de rijprestaties. Dit kan bijvoorbeeld door een analyse van het paardrijden te maken op locatie of via een filmpje.

Lukt het niet om onafhankelijk van het paard te bewegen, of heb je het gevoel dat niet alle hulpen duidelijk overkomen dan kan een ruiterfysiotherapeut helpen om uit te vinden waar eventuele problemen vandaan komen.

Daarnaast ga ik door middel van een gesprek en onderzoek kijken wat de oorzaak van jouw klachten is en maken we in samenspraak een behandelplan specifiek op jou gericht.

Voor meer informatie of persoonlijk advies kunt u onderstaand formulier gebruiken.

‘Paardrijden is uniek, je moet samenwerken met een dier van een paar honderd kilo met een eigen wil.’

Contact opnemen