Hoe wij u helpen

Enkel- en/of voetklachten

Een mens loopt heel wat af in zijn of haar leven. De enkel en voet zijn hierbij belangrijke schakels voor een goed looppatroon. Tijdens een sprong of afzet worden er hoge eisen gesteld aan de enkel en voet welke dienst moet doen als hefboom. Daarnaast moeten ze tijdens het staan en lopen voor balans en stabiliteit zorgen.

Dankzij de vele bewegingen die mogelijk zijn in de enkel en voet kunnen we soepel bewegen. Wanneer een van zijn vele functies stagneert is dit voelbaar in ons hele lichaam. Daarbij komen er ook vaak secundaire klachten om de hoek kijken. Zo kunnen rugklachten hun oorzaak vinden in de voet en enkel.

Enkelklachten komen helaas vaak voor en deze klachten lopen uiteen, wat niet gek is! Want de enkel bestaat uit verschillende gewrichten, banden, pezen, spieren en maar liefst 26 botten welke als perfecte schakels samen dienen te werken om ons lichaamsgewicht te kunnen dragen. Doordat deze uit zoveel verschillende onderdelen bestaan is er ook een grote range aan klachten mogelijk zoals bijvoorbeeld een inversietrauma (ook wel door de enkel zwikken genoemd), achillespeesklachten, een operatie, klachten na een breuk, pijn in de voeten maar ook klachten in de voorvoet en tenen zoals een hallux valgus kunnen leiden tot enkelklachten.

De enkel bestaat uit verschillende gewrichten, ook wel het bovenste- en onderste spronggewricht genoemd. In het bovenste spronggewricht maakt de enkel een plantairflexie en dorsaalflexie (strekken en buigen van de enkel) en in het onderste spronggewricht supinatie en pronatie (naar binnen en naar buiten draaien van de enkel). Door deze beide gewrichten samen te gebruiken ontstaat er nog een extra bewegingsmogelijkheid door beide bewegingen te combineren ook wel inversie en eversie genoemd.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Doormiddel van een anamnese (vraaggesprek) en onderzoek gaan wij kijken wat de oorzaak van uw enkel- en/of voetklachten is. Daarna maken we in samenspraak met u een behandelplan en kijken welke behandeling het beste bij uw klachten past.