Hoe wij u helpen

Hoofdpijn (met of zonder duizeligheid)

Hoofdpijnklachten komen veel voor, iedereen heeft er wel eens last van. Uit onderzoek blijkt echter dat maar een klein percentage (<5%) daadwerkelijk hulp zoekt voor deze klachten. Dit terwijl hoofdpijn een grote invloed kan hebben op het dagelijks functioneren. Zelfs bij chronische hoofdpijnen zoals migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn komt maar de helft van de patiënten bij een huisarts terecht.

Mensen behandelen hoofdpijn alsof het normaal is en het erbij hoort, maar wat ze vaak niet weten is dat hoofdpijn wel degelijk te beïnvloeden is doormiddel van behandeling. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Stress en spanning heeft een grote invloed maar ook houding, belasting en belastbaarheid. Daarnaast kan het ook een bijwerking zijn van nek- en/of rugklachten, medicatie, whiplash en maag of leverklachten.

Hoofdpijnklachten kunnen worden onderscheiden in primaire en secundaire hoofdpijn. Primaire hoofdpijn is hoofdpijn zonder een aan te wijzen neurologische oorzaak zoals bijvoorbeeld migraine, spanninghoofdpijn en clusterhoofdpijn. Secundaire hoofdpijn heeft een neurologische oorzaak of is veroorzaakt door een ander onderliggend probleem. Hieronder vallen bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg van een whiplash, medicatie afhankelijke hoofdpijn, posttraumatische hoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en temporomandibulaire hoofdpijn.

Deze hoofdpijnen zijn te beïnvloeden door fysiotherapeutische behandeling door bijvoorbeeld te kijken naar de mobiliteit van de nek, houding (denk hierbij aan werk, slaap, actief), spierspanning etc.

Medicamenteuze hoofdpijn is helaas niet te behandelen door middel van fysiotherapie. Ook hoofdpijn als gevolg van een tumor of dissectie is niet door een fysiotherapeut te behandelen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Doormiddel van een anamnese (vraaggesprek) en onderzoek gaan wij kijken wat de oorzaak van uw hoofdpijn is. Daarna maken we in samenspraak met u een behandelplan en kijken welke behandeling het beste bij uw klachten past.