Hoe wij u helpen

Knieklachten

Knieklachten beperken je gedurende de hele dag. Deze worden onderscheiden in acute, sub-acute en chronische klachten.

Acute knieklachten

Acute knieklachten ontstaan meestal door verdraaien, verstappen of vallen. Hierbij is de knie warm en soms ook dik. Een acute knieblessure kan deze klachten veroorzaken:

  • Pijn direct of kort na het moment van verdraaien, verstappen of vallen
  • De knie wordt meteen of een dag later dik. Soms wordt het onderbeen ook dik
  • De knie wordt blauw
  • Moeite met volledig strekken en/of buigen van de knie
  • Tintelingen in het onderbeen of de voet
  • Moeite met lopen en traplopen
  • Gevoel dat je door je knie zakt
  • Gevoel dat de knie op slot gaat

Sub-acute knieklachten

Sub acute klachten zijn o.a. het patella femoraal pijnsyndroom (PFPS) en meniscusklachten. Deze kunnen zowel acuut ontstaan als gedurende langere tijd ontwikkelen.

PFPS
Bij ongeveer 15% van alle knieklachten welke langskomen bij de huisarts is er sprake van PFPS. Deze is het meest herkenbaar aan pijn onder en rondom de knieschijf. Het meest komt dit voor bij hardlopen en sporten waarbij veel gesprongen wordt en de pijn ontstaat vaak altijd na een bepaalde tijd bewegen en wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds erger.

Meniscusklachten
Binnen in de knie zit de meniscus, deze bestaat uit een mediale (binnenzijde) en laterale (buitenzijde) meniscus. De meniscus werkt als een soort stootkussen aan de knie en zorgt ook voor stabiliteit en de vorm van het gewricht. Herkenbare klachten zijn het gevoel hebben dat de knie ‘op slot’ gaat zitten, knakjes bij beweging en indien acuut ook warmte en zwelling.

Chronische knieklachten

Artrose
Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose in deze gewrichten. Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. Artrose is chronisch en langzaam progressief en tast verschillende delen in en rondom het gewricht aan.

De klachten van artrose
Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger. Herkenbare klachten die passen bij artrose zijn o.a. pijn, startstijfheid, spierzwakte, instabiliteit van de knie, minder makkelijk bewegen, ontstekingen in het gewricht, een afwijkende stand van de knie en crepitaties (krakend geluid bij bewegen).