Hoe wij u helpen

Schouderklachten

Schouderpijn kan al vervelend zijn bij simpele dagelijkse handelingen als uw haren kammen, een sleutel omdraaien en reiken in een hoog keukenkastje. 1 op de 5 mensen heeft weleens schouderklachten gehad en bij 90% van de patiënten vindt voldoende herstel plaats met een zogenaamd conservatief beleid zoals aangepaste rust, gerichte training en fysiotherapie.

Bij het overige deel van de patiënten kan er sprake zijn van structurele afwijkingen waarbij een orthopedische ingreep de beste optie is. In die gevallen is het soms beter te opereren en daarna te revalideren middels fysiotherapie. Maar ook bij structurele afwijkingen wordt er vaak eerst gekeken of er conservatief (=niet-operatief) behandelt kan worden.

De schouder is een gewricht waarbij er bovenaan de arm een kop is en de kom gevormd wordt door het schouderblad. Het is een oppervlakkige kom waardoor de schouder veel bewegingsvrijheid heeft, maar wel gevoelig is voor blessures. Het hele gewricht wordt bij elkaar gehouden door spieren, pezen, banden en kapsel welke allemaal volledig samen moeten werken om de schouder functioneel te laten bewegen. Werkt één spier veel harder dan de andere dan kan dit zorgen voor een disbalans in de schouder, wat uiteindelijk leidt tot pijnklachten.

Schouderklachten ontstaan vaak langzaam gedurende langere tijd. Bij een groot deel van de klachten vindt er een inklemming plaats van weefsel tussen het schouderdakje en de schouderkop wanneer er bepaalde bewegingen gemaakt worden. Oorzaken hiervan kunnen structuren zijn zoals; spieren, pezen, slijmbeurs, kapsel etc.

Het risico op langdurige schouderklachten is verhoogd wanneer:

  • Je fysiek zwaar werk doet, zoals zwaar tillen op of boven schouderhoogte.
  • Je vaak herhalende werktaken hebt.
  • Je langdurig met een computer(muis) werkt.
  • Je langer dan een uur per dag werkt met trillend gereedschap.
  • Je een ongunstige werkhouding hebt door een niet goed ingerichte werkplek.
  • Je last hebt van gespannenheid, zorgen of stress

Acute klachten komen vaak op een bepaald moment door bijvoorbeeld een ongeluk, iets op proberen te vangen of werpbewegingen. Ook dan biedt fysiotherapie vaak een passend conservatief behandelplan. Schouderklachten gaan ook vaak gepaard met hoofdpijnklachten, uitstralende pijn richting de arm en nekklachten.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Doormiddel van een anamnese (vraaggesprek) en onderzoek gaan wij kijken wat de oorzaak van uw schouderklachten is. Daarna maken we in samenspraak met u een behandelplan en kijken welke behandeling het beste bij uw klachten past.