Ames Sport & Zorg > Leefstijl kenniscentrum > Fysieke waarde van sport en bewegen.

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de gezondheid en vermindert de kans op deze ziekten. Sport en bewegen is in elke levensfase effectief, maar hoe eerder in het leven sport- en beweeggedrag wordt aangeleerd, hoe langer er geprofiteerd kan worden van de fysieke waarde.

Hier een aantal vermelde effecten van sport en bewegen, uit het Human Capital model van Kenniscentrum Sport en Bewegen.

GEZONDHEID VAN GEWRICHTEN: ARTROSE

Door te bewegen en te sporten wordt het kraakbeen gestimuleerd om meer voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast worden de spieren, pezen en banden rondom de gewrichten getraind, wat zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit.

HART- EN VAATZIEKTE

Voldoende sporten en bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten, hartaanval, verhoogde bloeddruk, beroerte, coronaire hartziekten en hartfalen verminderen. Overgewicht, lichaamsvet, hoge cholesterol kunnen het risico op deze verschillende hart- en vaataandoeningen verhogen. Deze factoren kunnen verlaagd worden door meer beweging. Hierdoor neemt de kans op deze ziekte af.

FYSIEK VOORKOMEN

Het blijkt dat sporten en bewegen een belangrijk onderdeel is van de energiebalans en door actief te blijven kan men voorkomen om overgewicht te krijgen en dat lichaamsvet ophoopt.

UITHOUDINGSVERMOGEN

Door sport en bewegen wordt het ademhalingssysteem en bloedsomloop efficiënter, de doorbloeding van het lichaam verbetert en de longcapaciteit wordt groter. Dit leidt tot een beter uithoudingsvermogen.

SPIERKRACHT, -STERKTE

Regelmatig sporten en bewegen helpt om de spieren sterker en soepeler te krijgen en te houden. Je lenigheid, spierkracht, balans en behendigheid hebben hier baat bij.

LICHAAMSGEWICHT

Sporten en bewegen zorgt voor minder vetzucht, betere lichaamssamenstelling en een lager lichaamsgewicht. Een belangrijke brandstof voor je spieren is vet. Hierdoor vermindert sport en bewegen het buikvet, dat vooral rond de organen zit. Uit een onderzoek blijkt dat een uur per dag bewegen gedurende drie maanden leidt tot 30% minder buikvet.

STOFWISSELING / DIABETES TYPE 2

Sport en bewegen helpt om een gezond gewicht te bereiken en te houden. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van Diabetes type 2. Beweging helpt het lichaam gevoelig te blijven voor insuline.

BOTGEZONDHEID / BOTONTKALKING

Krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met eigen gewicht wordt belast kan het proces van botafbraak afremmen. Hierdoor neemt de botdichtheid toe, waardoor de kans op breuken kleiner wordt.

Bron: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/human-capital-model/