Ames Sport & Zorg > Leefstijl kenniscentrum > Leefstijl rituelen

Leefstijl rituelen!

Ons brein werkt erg efficiënt en zorgt er voor dat we niet alles telkens opnieuw moeten gaan ontdekken. We conditioneren herhaaldelijke gedragingen letterlijk in ons brein, doordat neuronen met elkaar samen gaan werken en een soort van snelweg aanleggen. Hierdoor herkennen we met onze zintuigen situaties, die meteen en onbewust opgevolgd worden door een reactie, omdat dat neuronensetje die snelweg al heeft aangelegd. Zo hoeven we niet meer na te denken bij de meeste handelingen die we dagelijks verrichten. Meest gebruikte voorbeeld is het schakelen in de auto, maar zo is het ook met de suiker in de koffie, het bankhangen na het eten, het graaien in de snoep pot op het werk, enz. We ontwikkelen gedurende het leven als het ware een set van leefstijl rituelen. Waar we tegenaanlopen is, dat de kwaliteit van die rituelen, ofwel, of ze een positieve of negatieve invloed hebben op onze gezondheid, afhangt van wat we geleerd hebben en hoe we e.a. geïnterpreteerd hebben. Hebben we positieve en gezonde gedragsrituelen meegekregen, dan is de kans groot dat we die ook toepassen in ons dagelijks leven. Hebben we ze echter niet meegekregen of geleerd, dan lopen we dus kans ongezond te blijven leven.

Bewustwording over wat gezond en ongezond is kan verandering aanbrengen in deze rituelen, onze neuronetwerken in ons brein zijn namelijk flexibel en vormbaar. We kunnen dus oude, ongezonde rituelen afleren en nieuwe aanleren, die op een bepaald moment ook volledig geautomatiseerd zijn. Daarvoor hebben we in eerste instantie de juiste kennis nodig over de rituelen die onze gezondheid bevorderen. En niet alleen de tips, maar ook de achtergrond inzichten. Juist door die inzichten te weten, wordt onze intrinsieke motivatie getriggerd, en is de kans groter dat we het ook blijven doen. Doen we het dan meer dan 60 dagen, dan is het nieuwe ritueel ook daadwerkelijk in ons neuronen netwerk ‘geprogrammeerd’.

Het blijkt dus belangrijk om er bij stil te staan, wat onze leefstijl- en gezondheid rituelen zijn. Hoe bewuster we daarover zijn en hoe meer kennis en inzicht we erover hebben, des te groter de kans dat we er naar gaan leven en blijven leven.

Wat zijn jouw gezond leven rituelen, je voedingsrituelen, beweeg- en sport rituelen, mentale kracht rituelen en je ontspanningsrituelen? Maak eens een lijstje van jouw leefstijl rituelen.

Wil jij ook verandering van leefstijl en heb je behoefte aan meer kennis of informatie..?
Laat het ons weten.